Investera smart i barnens garderober

Att det både är dyrt och krångligt att utrusta barnen med kläder för inom- och utomhus bruk är nog allmänt känt hos de flesta föräldrar. Vissa butiker erbjuder till och med guider för hur många lager med ytterkläder som du ska klä ditt barn i under de kalla månaderna eller hur du ska tänka när du väljer skor för lek på förskolan. Vi har sammanfattat de bästa tipsen för att ge dig möjlighet att investera på bästa sätt i dina barns garderob.

Vår och sommar

Under våren och sommaren i Sverige kan det skilja väldigt mycket gällande temperaturer och väder överlag. Det kan likväl vara en kall aprildag med fem grader plus, som en smällhet augustidag. Detta kräver olika typer av kläder i olika varianter. Som alltid är lager på lagermetoden ett väldigt lyckosamt sätt att tänka kring barnens ytterkläder.

På våren och sommaren är det en god tanke att alltid ha det yttersta plagget som ett skydd mot väta och vind, men att det ska vara i ett tunt material. På så vis kan du faktiskt använda ytterplagget hela denna period. Som exempelvis ett skalställ, som finns både som jackor och som byxor. Under det får du sedan anpassa efter temperatur och väta. Det är alltid smart att ha någon typ av fleeceplagg under skalstället för att skänka värme när det behövs eller ta av skalplagget när det blir för varmt med både och. Under vår och sommar behöver du inte tänka särkskilt mycket på det tredje lagret som är närmast kroppen, utan där räcker det med vanliga kläder i bomull för att hålla den lilla kroppen varm.

Höst och vinter

Under höst och vinter är det däremot ganska viktigt vad ditt tredje lager består av. Här rekommenderar vi ull och gärna i formen av ett underställ. Lager två är fortfarande tacksamt om det är i fleece och lager tre byter du enkelt ut till en vinterfodrad overall. På fötterna är det extra viktigt att du har ett par rejäla vinterkängor då det är på fötterna som du isolerar dig mot markens kyla, vilket gör att kroppen håller sig varm längre om barnet har ett par skor av god kvalitet. Även vantar, mössa och halsduk bör vara i ull eller i annat typ av regnavvisande material. Är det riktigt kallt är en baklava den perfekta lösningen, då den skyddar hela halsen, kinderna, huvudet och pannan. Det är den perfekta lösningen om det blåser och är minusgrader samtidigt.

Till sist vill vi ge tipset att alltid smörja in barnets ansikte på kvällen och då gärna med en kräm som innehåller 0% vatten, detta för att minska risken att barnet får köldskador på sin ömtåliga hud.