När är det dags att bli gravid?

Att bli förälder är enligt många en av livets mest fantastiska upplevelser. Kanske är det en särskilt spännande upplevelse för mamman, eftersom det trots allt är kvinnan som bär barnet under nio månader och sedan välkomnar det till världen. Men hur vet man egentligen när det är dags att skaffa barn – eller om man överhuvudtaget är föräldratypen? I den här artikeln hittar du några viktiga råd som kan vara till hjälp.

Analysera din relation

En av de viktigaste aspekterna du bör titta på innan du skaffar barn är hur ditt förhållande ser ut, och huruvida du egentligen är nöjd eller inte. En del människor vill vara gifta, andra vill bo tillsammans, och en del bryr sig inte ens om att ha en egentlig relation med barnets andra förälder. Vi är alla olika, men ett barn är ett av livets allra största ansvar, så det är viktigt att du värnar om dig själv, ser till att du känner dig trygg i ditt förhållande och att du verkligen vill ha barn med personen i fråga.

Ett barn påverkar också det intima livet, som ofta blir betydligt lugnare. Däremot behöver det inte vara något problem, eftersom ni enkelt kan gå in på t.ex. vuxen.se där ni kan hitta en del roliga saker. Oavsett vilka vägar ni väljer att gå för att fortsätta investera i ert förhållande är det viktigt att ni gör det, så att fokus på barnet inte skapar alltför stora konflikter eller missnöjen mellan er.

Är du nöjd med ditt liv?

Det kan låta som en filosofisk fråga, men det är faktiskt viktigt att fundera över om du verkligen gjort de där sakerna du drömde om under gymnasieåren. Har du åkt på en jordenrunt resa, flyttat till Tokyo eller besökt ett riktigt safari i Tanzania? Många människor fastnar enkelt i livets rutiner och skaffar barn innan de egentligen gjort de där sakerna de alltid drömt om. Ett barn medför en total förändring av ditt liv, och även om det något helt fantastiskt ska man vara medveten om att man inte kan röra sig lika fritt när barnet kommit. Du kan inte längre säga upp dig från jobbet och spontant flytta till Belize och dyka med hajar, så försök att göra vad du alltid önskat innan du tar på dig det enorma ansvaret att bli förälder.

Kan du erbjuda riktig stabilitet?

Det kanske mest självklara som alla brukar tipsa om innan en graviditet är att ha ekonomin, hemmet och jobbet i ordning. Att ha ett tryggt jobb som du trivs med är oerhört viktigt för att du ska stanna kvar i längden, och det är av stor betydelse inte enbart för din ekonomi, utan även för din egen stabilitet och trygghet. Givetvis är även den ekonomiska aspekten viktig, så om den inte är på topp är det en bra idé att ordna den innan du blir gravid, så att du inte behöver uppleva stress på grund av sådana aspekter. Det är viktigt att alla områden i ditt liv är stabila innan du tar dig an det livsomvälvande projektet att skaffa barn!