Så slipper du stress under julen

Julen brukar kallas familjens och barnens högtid och det är onekligen en tid för familjemys. Men julen kan också vara en tid där man sätter alldeles för höga förväntningar och hamnar i onödiga konflikter. Som mamma kanske man också känner att man ska hinna med både det ena och det andra. Så hur ska man egentligen tänka för att undvika stress inför julen?

Beställ mat och julgran på nätet

Mycket av stressen brukar vara relaterad till att springa runt i affärer. Allt från julklappar till mat och julgran ska införskaffas. Som tur är kan du beställa mycket av detta på nätet idag. Du kan till exempel få en småländsk julgran direkt till dörren. Du kan välja mellan kungsgran och rödgran bara för att nämna några exempel. Det är perfekt om du vill slippa all stress inför julen.

Även julmaten brukar vara ett stort stressmoment för många. Turligt nog erbjuder de flesta stora matleverantörer hemkörning. Du kan plocka ner allt du behöver i lugn och ro framför datorn och bara vänta på att få maten hemkörd. Tänk dock på att vara ute i god tid då det kan vara ont om leveranstider. Det gäller särskilt om du bor i en lite större stad som Stockholm eller Göteborg.

Sätt realistiska förväntningar

En annan sak som är viktig för att julhelgen ska vara lyckad är att ha realistiska förväntningar. Förklara för barnen vad som kommer hända och vad de kan förvänta sig under dagen. Det kan vara bra att ge dem en julklapp på morgonen så du slipper onödigt tjat. Tänk också på att det viktigaste är att alla är tillsammans. Det gör inget om äggen blir lite misslyckade eller om paketinslagningen inte blev helt perfekt.

Känn inte heller något tvång över att bjuda personer som ger negativ energi. Under julen är det viktigt att omge sig med människor man trivs med. Du vet själv vilka dessa är i ditt liv. Försök förbereda så mycket som möjligt dagen innan så du slipper stå i köket hela dagen. Det finns mycket på julbordet som du kan göra klart dagen innan.