Sömn som nybliven mamma

Som nybliven mamma är risken stor att man inte kommer att få tillräckligt med sömn under bebisens första månader i världen. Även om man har haft turen att få en bebis som inte har problem som kolik, vilket gör att bebisen kan skrika mer eller mindre oavbrutet i timmar, måste bebisen nämligen matas flera gånger under natten.

Det betyder att även om mamman sammanlagt får ”rätt” antal timmar sömn per natt, är dessa timmar uppdelade av flera uppvaknanden för att mata barnet. Det leder till att mamman inte får tillräckligt med djupsömn, och att sömnen inte håller tillräckligt hög kvalitet för att hon ska vara utvilad när det väl är morgon igen.

En lösning på detta problem är att använda en amningspump om kvällarna för att pumpa ut bröstmjölk som kan hällas på flaska. Då kan man turas om med pappan om att gå upp och mata barnet om nätterna, vilket betyder att båda föräldrarna får längre perioder av sömn när de väl sover. Något annat som är viktigt är självklart att ha en bekväm säng, så att man kan somna om fort efter att man har varit uppe och matat barnet. På Sleepo.se finns bland annat ett stort utbud av kontinentalsängar, som är stora och väl uppbyggda, och lätta att somna i.

Ett annat problem kan uppstå när barnet väl har kommit över den första perioden, och faktiskt börja sova nätterna igenom. Då kan de sömnproblem man hade under barnets första månader ha satt sig fast, och göra att man även fortsättningsvis har svårt att somna. Något som är viktigt är då att man fastställer rutiner kring sömnen, som ger hjärnan signaler om att det är dags att sova. Vad man gör beror på vad man själv trivs med och upplever fungera – det kan vara allt från att läsa till att göra lite lätt kvällsyoga. Träningen bör man annars utföra tidigare på dagen, så att man inte är uppe i varv när det är dags att sova. Med stadiga rutiner och ett barn som sover nätterna igenom kommer sömnen snart att återvända till en.