Att flytta med små barn

Alla vet att en flytt kan vara hastigt påkommen och att man som relativt nybliven förälder känner att man behöver mera utrymme. Med en utökad familj ställs det även krav på bostaden och eftersom barnet växer så fort kan det vara skönt att få det lite större, eftersom allt släpande med barnvagn och matkassar uppför trappor i bostadshuset kan tära på både ben och psyke. Att sedan skaffa ytterligare ett barn kan göra att beslutet om en flytt kommer fortare än kvickt. Men att flytta med små barn är inte alltid lätt. Här tilldelas du några tips.

Sätt tryggheten främst

Inför flytten är det bra att du inte slänger för mycket av gamla leksaker eller möbler som barnet är bekant med. Dessa saker från det gamla huset utgör en trygghet för barnet i den nya bostaden, ungefär som små hundvalpar behöver en filt med mammans lukt i det nya hemmet. Oavsett var du bor – boka gärna Flyttstädning i Landskrona eller anlita företag på plats som röjer hemma hos dig, men sätt tydliga regler i vad som får slängas och städas bort, och vad som inte får det.

Hur påverkas barn av flytt?

Att flytta med sin familj är ofta nödvändigt för att ge sina barn egna rum eller större utrymme, eller kanske en bättre skola på en ort man trivs på. Dock bör flyttprocessen ske i små steg så att barnen har tid att anpassa sig och vänja sig vid det nya hemmet. Det är nämligen bevisat att barn fokuserar mest på känslor som flytten innebär, medans logistik och planering hör de vuxna till. Men, för att skapa lite optimism i stressen som en flytt kan innebära för ett litet barn, så kan vi trots allt tala om att studier påvisar att barn är de individer som dock har lättast att hitta nya vänner snabbare när flytten väl är genomförd.

Inkludera inte ditt barn alltför mycket vid flytt

Man ska alltid vara så ärlig som möjligt mot ett barn, men när det gäller flytter är det emellertid bra att inte sjåsa upp saker och ting för mycket eller att börja prata ingående om det med barnet. Prata bara om saker som barnet ska veta själv, men lova inte guld och gröna skogar som ett jätterum, en bamseträdgård eller en massa nya kamrater om du själv inte vet om du kan hålla löftet. Har du dillat i ditt barn en massa idéer, och saker och ting sedan går om intet, så kommer barnet att känna sig både lurat och förvirrat. Låt heller inte ditt barn följa med på husjakt eller visningar om vartannat. Det kommer han eller hon bara tröttna på. Att dra med barn ut på sådana äventyr är kanske kul för er vuxna, men ställ hellre barnet inför fullbordat faktum sedan när huset är köpt. Det värsta du kan göra är att fråga ett litet barn vilket hus han eller hon tycker bäst om. Små barn kan nämligen inte välja själva. Även om de säger ja till en början, kan det utvecklas till ett nej helt plötsligt.