Barnkalasets vedermödor för mammor

Att fira sitt barns födelsedag bör ju vara en glad tillställning, som bara tillför en dag med guldkant i vardagens grå massa. Tyvärr innebär barns födelsedagar, och mer specifikt det tillhörande barnkalaset, ofta ett stort mått av stress för många föräldrar. Det kan ju vara tillräckligt stressigt att ha ansvar för en hel förskoleklass under ett par timmar, då de ska underhållas, matas och vara säkra, men i takt med att barnen blir äldre ökar också kraven på vad kalaset ska innehålla. När barnen kommer upp i 8-årsåldern räcker det inte längre att äta tårta och leka lekar – då ska kalaset gärna innehålla mer storartade aktiviteter, och ha ett tema. Här tänkte vi ge tips på vad man kan göra för att kalaset ska gå enklare, både under planeringsstadiet och på själva dagen.

Om man ska anordna ett kalas för barn i förskoleåldern är till exempel nyckeln för att undvika att kaos bryter ut att se till att man har kontrollen från början. När barnen är 4-5 år är det vanligt att föräldrarna lämnar dem där, vilket betyder att man är ensam vuxen på plats. För att få barnen att lyssna kan man ta till ett konkret ”kommando”, som dessutom blir lite av en lek, till exempel ”när jag blåser i visselpipan samlas alla hos mig”. Det har bättre effekt än att säga ”nu är alla tysta”.

När barnen blir lite större finns det flera sätt att ta kalaset till ”nästa nivå”. Ett är till exempel att anordna ett kalas med ett visst tema, som pirater, cowboys eller den senaste Disney-filmen. Du hittar till exempel papptallrikar och andra dekorationer med en rad olika teman på Barnkalaset.se, vilket både gör det lätt att ordna temat och lätt att städa efter kalaset.

Om man inte känner för att hålla kalaset i sitt eget hem brukar det i den åldern också vara mycket uppskattat att hålla kalaset ”på lokal”, gärna i anslutning till en aktivitet. Det finns många aktiviteter som passar perfekt för ett kalas, till exempel bowling, gokart, träffa djur på 4H-gård eller poolparty i en simhall. Fördelen med att arrangera ett kalas på detta sätt är att det ofta ingår mat och andra arrangemang kring kalaset, vilket betyder att arbetsbördan minskar betydligt för en själv. Det behöver inte heller bli så mycket dyrare än att anordna ett kalas hemma, med mat, dekorationer och allt som då behövs.

Kontentan är att man faktiskt inte behöver slita ihjäl sig för att anordna ett barnkalas. Det viktigaste är att ens eget barn har haft roligt, och fått känna att det har varit deras egen dag.