Det naturliga moderskapet

Ska det vara så svårt att va mamma? Nej, varför!? Det borde vara det naturligaste i världen. Nu för tiden finns det en massa kurser och utbildningar man kan gå för att lära sig allt man behöver för att ta hand om ett barn. Samtidigt frågar man sig om det verkligen ska behövas. Krånglar man inte till saker och ting i onödan? Det är som med hundar och katter ungefär. Människan gör det så oerhört komplicerat när djuret ska nedkomma med sin kull. Ändå har djuren klarat detta i miljontals år, alldeles själva, utan människans hjälp. Det borde vara likadant med människan att det liksom sitter inpräntat i ryggraden hur man ska föda och ta hand om sitt barn.

Har vi blivit onödigt överbeskyddande? Bortklemade? Nervösa? På den här webbsidan kommer det naturliga moderskapet att avhandlas och det kanske kan upplevas en aning provokativt av de som är vana att Staten sköter allt och kopplat bort sin egen initiativförmåga och vilja. Var beredd att bli provocerad.

Under de senaste åren har det pågått en debatt kring amning. Att ta fram sitt bröst och amma sitt barn har stötts och blötts. Ordet “kränkande” brukar nämnas i sammanhanget precis som att det vore någonting onaturligt att amma sitt barn. Det finns många mammabloggar som tar upp ämnet men en av våra största auktoriteter i ämnet vett och etikett Magdalena Ribbing har skrivit en artikel om ammandets vara och icke vara och skrivit om sin syn på saken. Hon må vara en auktoritet vad gäller vett och etikett men när det gäller att amma så får man ta hennes åsikter med en nypa salt. Debatten kring det hela är dock inte desto mindre oerhört intressant. Det säger en del om vart världen är på väg.

Att amma är någonting som kvinnor i alla tider gjort. Att amma är naturligt över hela världen och bland de flesta djurarter på jorden varav människan är en. Att man nu tar upp ämnet och anser att en nybliven mamma kränker sin omgivning när hon ger sitt barn mat med den naturligaste förpackningen i världen – sitt bröst – så är det snarare ett uttryck för att narcissismen i samhället löpt amok. När man gör det naturliga till någonting onaturligt så är det snarare fråga om någon slags narcissistisk neuros. Det är svårt att vara förälder i ett samhälle där tempot är högt och det mänskliga satts på undantag till förmån för tekniska landvinningar och marknadskrafter. Det är inte mamman som ammar sitt barn med sin trygga, lättillgängliga, fullt naturliga bröstmjölk som har problemet utan den person som främjat sig från den mänskliga naturen. Det är denna utveckling bort från naturen som skapar problemen och fjärmar människan från sig själv. En nybliven mamma som kämpar för sin rätt att bete sig naturligt är en hjälte. Att sakta ner och hitta tillbaka till det som är mänskligt och naturligt är en värdig kamp för framtiden.